Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe batoniki z masłem orzechowym
Mam do wykorzystania 500 g masła orzechowego, dobrego bez zbędnych dodatków: soli, cukru i oleju palmowego. Jednym słowem marzenie. Lila dostała taki fajny prezent na Mikołaja. Zna się ten staruszek na rzeczy, mówię Ci (tylko trzeba mu czasami podpowiedzieć ) – trafił...
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)
Jeśli szukasz przepisów na "słone" domowe przekąski, to jesteś szczęściarą - w końcu trafiłaś! Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora. Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na...
Domowe pierniczki z kaszą jaglaną
Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Mięciutkie i pyszne pierniczki z kaszą jaglaną. Idealne dla dzieci, bez niezdrowego lukru Coraz bliżej święta, więc czas na wypieki. Do pomocy koniecznie zaangażuj dzieciaki - dobra zabawa przy wycinaniu ciasteczek...
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 9
Jak zrobić domowe almette? Co Lila mówi szpakom, które grasują na drzewie? Jak przygotować danie z ryżem? Jak zrobić zdrowe ciastka dla dzieci bez dodatku cukru? BLW Jak zrobić omlet ze szpinakiem BLW?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 8
Jak zrobić domową nutellę dla dziecka? Jaką zachciankę miała Lila? Jak zrobić domowe lody? Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady :0 Zajrzyj koniecznie!
Przepisy BLW – co Lila jadła? 7
Przepisy dla dzieci BLW, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić owsiankę i przy okazji zaskoczyć swoje dziecko? 🙂