Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik
<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Domowe słodycze

Domowe batoniki z masłem orzechowym

Domowe batoniki z masłem orzechowym

Mam do wykorzystania 500 g masła orzechowego, dobrego bez zbędnych dodatków: soli, cukru i oleju palmowego. Jednym słowem marzenie. Lila dostała taki fajny prezent na Mikołaja. Zna się ten staruszek na rzeczy, mówię Ci (tylko trzeba mu czasami podpowiedzieć ) – trafił...

Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)

Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)

Jeśli szukasz przepisów na "słone" domowe przekąski, to jesteś szczęściarą - w końcu trafiłaś!  Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora. Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na...

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Mięciutkie i pyszne pierniczki z kaszą jaglaną. Idealne dla dzieci, bez niezdrowego lukru  Coraz bliżej święta, więc czas na wypieki. Do pomocy koniecznie zaangażuj dzieciaki - dobra zabawa przy wycinaniu ciasteczek...

Co Lila jadła?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 9

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 9

Jak zrobić domowe almette? Co Lila mówi szpakom, które grasują na drzewie? Jak przygotować danie z ryżem? Jak zrobić zdrowe ciastka dla dzieci bez dodatku cukru? BLW Jak zrobić omlet ze szpinakiem BLW?

Przepisy BLW – co Lila jadła? 7

Przepisy BLW – co Lila jadła? 7

Przepisy dla dzieci BLW, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić owsiankę i przy okazji zaskoczyć swoje dziecko? 🙂