Domowe banoffee
Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie „dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.
Domowe banoffee dla dzieci
Składniki
- 9 ciasteczek (bez cukru np. Sante)
- około 70 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2-3 banany
- 200 g jogurtu naturalnego (lub mleczka kokosowego z puszki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- kilka kostek czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Daktyle zalewamy gorącą wodą.
- Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody).
- Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków.
- Do każdego słoiczka dajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
- Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!
Wskazówki
Domowe słodycze
Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.
Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!
Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.
Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz
Domowe lizaki to tak naprawdę kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem – dzieciaki je pokochają!
MENU BLW – Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 16
Jak zrobić pyszną owsiankę dla dziecka BLW? Jak zrobić omlet czekoladowy dla dzieci BLW? Na jakim wywarze gotuję 99% zup? Jak zrobić szybka kolację (bez chleba)? Zobacz moje zdrowe inspiracje kulinarne.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15
Menu dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje.Jak zrobić placki? Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Jak zrobić zdrowe ciasto z cukinii? Czym Lila pomalowała paznokcie?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado dla dzieci BLW? O jakie warzywo z zupy Lila prosiła najbardziej? Co zabraliśmy ze sobą na piknik?