Domowe mleko roślinne

Często pytacie mnie o mleko roślinne – gdzie kupuję albo jak robię. Mleko, a właściwie to napój roślinny, kosztuje w sklepie miliony monet tongue-out W dodatku bardzo ciężko jest znaleźć takie bez cukru lub innych zbędnych dodatków. Dlatego mleko roślinne robię sama w domu. Najczęściej używamy mleka jaglanego, owsianego i kokosowego. Technika robienia każdego mleka roślinnego jest praktycznie identyczna i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Napój roślinny możemy uzyskać z orzechów, pestek lub zbóż. Wystarczy tylko zalać je wodą, zmiksować i przecedzić (orzechy trzeba wcześniej moczyć przez kilka godzin w wodzie). Zresztą sama zobacz i zacznij w domu robić mleko roślinne. To nic trudnego wink

Domowe mleko

jak zrobić?

Domowe mleko jaglane

Składniki

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 szklanki wody

4 daktyle

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Domowe mleko kokosowe

Składniki

1 szklanka wiórków kokosowych

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko. Wiórki można wcześniej moczyć przez kilka godzin, ale ja akurat pomijam ten etap.

Domowe mleko owsiane

Składniki

1 szklanka płatków owsianych górskich

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Do czego wykorzystać mleko roślinne?

 Z mleka owsianego robimy naleśniki, placuszki, budyń i niektóre ciasta. Zobacz jak zrobić pyszny, domowy budyń bez torebki ze sklepu. Z mleka jaglanego i kokosowego robimy kakao. Sprawdź przepis na domowe kakao – pyszne i aromatyczne – bez cukru rafinowanego. Mleko jaglane to również świetny dodatek do koktajli i deserów.

Domowe słodycze

Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm

Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.

Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!

Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!

Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki to tak naprawdę kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem – dzieciaki je pokochają!

Co Lila jadła?

Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28

Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28

Co Lila jadła w środę? Przepisy BLW dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się: Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację. Na jakim wywarze gotuję zupy. Jak zrobić Myszkę Miki na obiad. Jak zrobić kakao dla dzieci bez dodatku cukru rafinowanego. Jaką kolację zrobiła sobie Lila – sama 😀 Musisz to zobaczyć!

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 27

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 27

Przepisy dla dzieci, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Czym Lilka nasyciła się po uszy? Jak zrobić zupę z brokułami dla dziecka BLW? Jak upiec płatki owsiane z owocami?

Przepisy BLW – co Lila jadła? 26

Przepisy BLW – co Lila jadła? 26

Przepisy BLW 26. Z tego wpisu dowiesz się: Dlaczego warto podawać dzieciom pyłek pszczeli ? Jak zrobić kluski w kolorze różowym? Czym faszerować cukinię? Zobacz co Lila jadła i zaplanuj swoje menu.